Су құбырынан ішетін суымыздың сондай қауіпсіз емес екенін ойладыңыз ба? Сыртынан қарағанда мөлдір және таза болады, бірақ онда денсаулыққа қауіпті көрінбейтін миллиондаған микроорганизм болуы мүмкін.
Бактериялар, вирустар суға ескі құбыр арқылы, ластанған су көзі арқылы тиісті қоймасыз түседі. Нәтижесінде, пайдадан гөрі денсаулығымызға үлкен қауіп төндіруі мүмкін.
Бұл материалда біз судағы микроорганизмдердің неліктен қауіпті екенін, өзіңізді және отбасыңызды қалай қорғауға болатынын қарапайым сөздермен айтып береміз, сонымен қатар суды тазарту мен сақтаудың тиімді әдістерімен бөлісеміз. Таза ауыз су – бүкіл отбасы денсаулығының негізі. Дегенмен, тіпті мөлдір судың өзінде денеңізге зиян келтіретін микроорганизмдер болуы мүмкін. Неліктен бұл маңызды екенін, қандай қауіптер бар екенін және олардан өзіңізді қалай қорғауға болатынын талқылайық.
Микроорганизмдер суда қайдан пайда болады?
Су – ауаның, топырақтың, қоқыстардың және суағарлардың көп мөлшерінен пайда болатын көптеген микроорганизмдердің табиғи мекендеу ортасы. Судың санитарлық жағдайын бақылау кезінде орталықтандырылған сумен жабдықтау, бөтелкедегі су, құдықтар, ашық су объектілері (өзендер, көлдер), бассейндер, ағынды сулар зерттелуі керек.
Қолданыстағы нормативтік құжаттарда ауыз су сапасының көрсеткіштері, оларды анықтау әдістері, су сынамаларын алу және сақтау тәртібі белгіленген. Суды дайындау кезеңдерінде де, тұтынушыны сумен қамтамасыз етудің барлық кезеңдерінде де ауыз су реагенттердің құрамы, органолептикалық, микробиологиялық, паразитологиялық, химиялық-аналитикалық және радиациялық сипаттамалары бойынша реттелетін көрсеткіштерге сәйкес келуі керек. Сондықтан халықты ауыз сумен қамтамасыз ету кезінде суды дайындаудың негізгі міндеті оның эпидемиялық тұрғыдан қауіпсіздігіне кепілдік беру болып табылады.
Таза ауыз су бүкіл отбасының денсаулығы үшін міндетті болып табылады. Дегенмен, сіз бір қарағанда мөлдір судың қаншалықты қауіпті болуы мүмкін екенін ойлап көрдіңіз бе? Микробтар, бактериялар мен вирустар ластанған су көздеріне, ескі құбырларға және дұрыс сақталмауына байланысты суға жиі түседі. Судың қауіптілігі, өзіңізді қалай қорғауға және қорғауға болатыны туралы қарапайым тілмен сөйлесейік.
Судағы микроорганизмдер неге қауіпті болады?
Негізгі мәселе – суда микроорганизмдердің болуын көре алмауымызда. Олар келесідей болуы мүмкін:
- Бактериялар (мысалы, ішек таяқшасы), бұл микроорганизмдер диареяны тудыруы және іштің ауырсынуын тудыруы мүмкін.
- Құсу тудыратын және әлсіздікке әкелетін вирустар (мысалы, ротавирус).
- Қарапайым организмдер (лямблия), бұл организмдер ішектің жұмысын бұзады.
Осы” жасырын ” микроорганизмдердің барлығы ластанған су көздеріне, ескі құбырларға және дұрыс сақталмауына байланысты суға түседі (мысалы, пластикалық бөтелкедегі су күн сәулесінде тым көп). Мұндай су асқазанның бұзылуынан А гепатитіне немесе тырысқаққа дейін қауіпті инфекцияларды тудыруы мүмкін.
Сіз өзіңізді қалай қорғай аласыз?
Суды қауіпсіз сақтау үшін келесі қарапайым кеңестерге назар аударыңыз:
- Суды қайнату арқылы ішіңіз. Бұл микроорганизмдерден арылудың ең қолжетімді әдісі. Дегенмен, қайнау ауыр металдар сияқты зиянды қоспаларды кетірмейтінін есте сақтаңыз.
- Сүзгілерді қолданыңыз. Үйде суды тазарту үшін көмір сүзгілерін немесе кері осмос жүйелерін пайдалануға болады. Олар микроорганизмдерден, сондай-ақ хлордан және басқа қоспалардан тазартады.
- Суды сенімді өндірушілерден сатып алыңыз. Егер сіз бөтелкедегі суды сатып алғыңыз келсе, жақсы пікірлері бар ең көп таралған брендтерді таңдаңыз.
- Су ыдыстарын таза ұстаңыз. Су ыдыстарын, құмыраларды және канистрлерді аптасына бір рет сабынмен және сумен жуу керек.
- Ұңғымаларды үнемі тексеріп отырыңыз. Егер сіздің жеке су көзіңіз болса, суды жылына кемінде бір рет талдау үшін зертханаға жіберіңіз.
Таза су – бүкіл отбасының денсаулығының кепілі. Суды тексеріп, оны тазартып, қарапайым сақтау ережелері туралы ұмытпаңыз. Тіпті таза судың тазалығына қамқорлық жасаңыз, өйткені микроорганизмдер барлық жерде болуы мүмкін.
Күнделікті қорғауға арналған лайфхактар:
Суға бірнеше тамшы лимон қосыңыз-лимон қышқылы бактериялардың жартысын жояды. Табиғатқа шыққанда суды дезинфекциялауға арналған арнайы таблеткаларды қолданыңыз. Суды қатырыңыз – бұл микробтарды азайтады. Пластикалық ыдыста суды ағартпаңыз, күн сәулесінің көп түсуіне жол бермеңіз – бұл бактериялардың көбеюіне мүмкіндік береді.
Бөтелкедегі суды ішер алдында бөтелкелер мен олардың қақпақтарының таза екеніне көз жеткізіңіз. Қазіргі уақытта Алматы қаласындағы ҚР ДСМ «ҚДСҰО» ШЖҚ РМК «СЭСжМҒПО» филиалының бактериялық, паразиттік инфекцияларды және микробқа қарсы резистенттілікті бақылау референс-зертханасы өндірістік бақылау аясында келесі көрсеткіштер бойынша суға бактериологиялық зерттеулер жүргізуде:
Бактериялардың жалпы микробтық саны (ЖМС)
Денсаулыққа зиян келтіруге қабілетті бактерияларды анықтайды. Бұл көрсеткіш маңызды ақпарат бере алады, өйткені ЖМС-тың жоғары деңгейі (мысалы, нәжісте) органикалық қосылыстармен және азоттың әртүрлі түрлерімен ластанудың көрсеткіші болып табылады. Екінші жағынан, ЖМС қауіпті бактериялардан тұрады, олардың зияны шамалы және кең таралған.
Жалпы колиформды бактериялар (ЖКБ)
ЖКБ тобы Enterobacteriacea тұқымдасының бактерияларынан (Citrobacter, Enterobacter, Klebsiella) тұрады. Бұл топтың көптеген өкілдері асқазанның қалыпты микрофлорасына жатады, сондықтан ЖКБ-ның жоғары деңгейі адам әрекетімен байланысты нәжістің ықтимал ластануын көрсетуі мүмкін. Алайда, бұл топта денсаулыққа қауіп төндірмейтін еркін тіршілік ететін микроорганизмдер де болуы мүмкін.
Термотолерантты колиформды бактериялар (TКБ)
ТКБ – нәжістің ластануының айқын көрсеткіші. Бұл көрсеткіш жаңа нәжістің ластануын көрсетеді. Бұл топта Escherіchіa colі көптеген жағдайларда анықталады.
Есіңізде болсын, қауіпсіз ауыз су – бұл сіздің отбасыңыздың денсаулығы. Ол таза болып көрінгенімен, суда қауіп болуы мүмкін. Өзіңізді және жақындарыңызды микробтар мен аурулардан қорғау үшін берілген кеңестерді пайдаланыңыз.