Оливье, манты, мандарин және аккайнар. Бұл тағамдар жаңа жыл қарсаңында дастархан басында тұрады. Елімізде мерекелік дастархан жаюға қанша теңге жұмсалады? Қазір бұны анықтап көреміз.
Жаңа жылға санаулы күндер қалды. Қазір қазақстандықтар мерекелік дастарханға ас мәзірін дайындап, қажетті тағамдарды сатып алуда. Отбасындағы төрт жанға дастархан жаю қанша тұратынын талдадық. Әрине, әр отбасында әртүрлі мәзір бар. Сүйікті тағамдар да дәміне қарай әр түрлі дайындалады. Дегенмен, біз тек қарапайым кесте мәзірін алдық. Біз оған екі салат, манты, жеміс-жидек, торт және шырын қосып, құнын есептедік.
Жаңа жыл қарсаңында үстелде оливье немесе балық қосылған салат болады. Жаңа жылдық мерекеге арналған үстелдің безендірілуі – мандариндер. Сонымен бірге қазақстандықтар ананасты да сол түнгі дастарханға қояды. Аққайнар да дастархан басында кездеседі. Дастархан басына жиналғандар бір-біріне тілек айтып, шарап ішіп жатқанда, балаларға шырын немесе сода қосылған түрлі тәтті сусындар беріледі. Енді төрт адамға арналған кесте мәзірін есептейік.
Негізгі ыстық тағам – манты. Әр отбасы оны әр түрлі дайындайды. Етке пияз, картоп немесе асқабақ қосылады. Сиыр етінің бір килограмы шамамен 3000 теңге тұрады. Ұн – 600 теңге, пияз – 200 теңге, картоп – 150 теңге. Ал асқабақтың бір келісі 700-800 теңге тұрады. Қажетті сома – 4750 теңге.
Салат дайындау үшін не қажет?
“Оливьені екі ыдысқа дайындау үшін 200 г піскен картоп (60 ТГ), 4 жұмыртқа (240 тг), 200 г шұжық немесе пісірілген ет (400 тг), 200 г маринадталған қияр (150 ТГ), 200 г піскен сәбіз (50 ТГ), 100 г пияз (40 тг), 400 г майонез (450 ТГ), 1 банка зәйтүн майы (400 ТГ), бұршақ (550тг), тұз және бұрыш (50тг). Шығын – 1990 теңге.
Балық қосылған салат
400 г тұздалған балық (900 ТГ), 300 г піскен картоп (60 ТГ), 300 г піскен сәбіз (80 ТГ), 100 г пияз (40 ТГ), 6 дана жұмыртқа (450 ТГ), 300 г піскен қызылша (200 ТГ), 400 г майонез (450 ТГ). Құны – 2180 теңге.
Тортты шай үстеліне апарады
Десерттің бұл түрі шамамен 7000 теңге тұрады. Ал жемістерден мандарин (1400 теңге), алма (500 теңге), ананас (2000 теңге) алынады. Аққайнар сусыннан (2000-7000 теңге) салқындатылған шырын (500-1000 теңге) үстелге қойылады.
Нәтижесінде жаңа жылға дастархан жаю құны 24 000 теңгеден асады. Тағам мен салатқа қосылған көкеністер мен басқа қоспалардың орташа бағасы алынады. Өңірлердің ішінде Тараз мен Түркістанда мәзірге аз ақша жұмсауға болады. Ал қымбатырақ – Астана, Алматы және Атырауда.